Vaikeat ajat maistuvat hyvältä

Juhlimme perheen kanssa vuoden vaihtumista perinteiseen tapaan täällä Oulun mummolassa ja pappalassa. Itselleni Oulu on ollut jo 22 vuotta ”kakkoskotikaupunki” – jos minut Turusta joskus häädetään, ja Suomessa pitää asua, niin täällä se koti varmasti olisi.

IMG_4424Viime vuosikymmeninä Oulu on muuttunut paljon – mielestäni parempaan. Teknobuumin tuodessa rahaa kaupunkiin keskustaa uudistettiin vauhdilla ja hulppeita asuma-alueita nousi kuin tyhjästä. Autot markettien pihoilla olivat uusia ja suuria.

Nyt kasvuhuuma on takana ja vaikeudet monille muille Suomen kaupungeille yhteisiä. Kaikesta huolimatta juuri nyt esimerkiksi ravintola- ja ruokatarjonta vaikuttaa saaneen piristysruiskeen. Katukuvaan on ilmaantunut nuorekkaita yrittäjävetoisia kuppiloita, on cocktail-baaria, modernia kulttuurikahvilaa ja kekseliäitä ”käsityöhampurilaisia” tarjoavia paikkoja.

Pohjoispohjanmaalaiseen järkiperäisyyteen ja insinöörimäiseen ”rahat käytän autoon, asuntoon ja uusimpiin teknisiin vimpaimiin” -kuluttamiseen on tullut selkeä murtuma. Oululaiset ovat antaneet herkuttelulle ja nautiskelulle pikkusormensa. Ja hyvä niin. Pian se vie toivottavasti koko käden.

IMG_4428

Kaupunki- ja yritystutkijoille tämä ei liene edes uutinen, mutta on silti jännä huomata, että talouden taantuma näyttää saaneen monessa Suomen kaupungissa hyvän hinta-laaatusuhteen yrittäjävetoiset ravintolat, kahvilat ja baarit kukoistamaan. Kun  talous käy kuumimmillaan, rahaa syydetään seiniin ja suureellisuuteen ideoiden puutteessa. Vaikeampina aikoina on pidettävä koko ajan mielessä, että raha kassaan tulee asiakkailta, jotka on myös saatava palaamaan.

Joulu oli ja meni. Pukki toi taas aikuisillekin hyviä lahjoja, vaikka toisin olikin sovittu. Ei se mitään. Etenkin herkkulahjat, joista ei jää jäljelle kuin hyvät muistot, ovat aina tervetulleita. Sellaisen sainkin hyvältä perheystävältä. Kaurialan Mariannan luvalla tässä tulevalle vuodelle äärimmäisen yksinkertainen lipstikkavinkki. Monikäyttöinen lipstikkasuola käy niin ruoanlaittoon kuin pöytämausteeksi. Itse olen ehtinyt testata sen vasta suppilovahveromuhennoksessa, mutta kyllä toimi.

Lipstikkasuola

Kuivaa haluamasi määrä lipstikkaa (jollet omista vihanneskuivuria, levitä lehdet esim. sanomalehden päälle kuivaan ja lämpimään paikkaan). Valitse laadukasta sormisuolaa josta pidät (voit kokeilla myös esimerkiksi savusuolaa). Murustele lipstikka sormin suolan sekaan ja ”möyhennä” (suola-lipstikkasuhde 2:3). Säilytä lasipurkissa.

Jaa artikkeli