Mikä on DeliVerde?

Deliverde on turkulainen perheyritys, joka on tunnettu laadukkaista yrteistään, salaateistaan ja vihanneksistaan. Puutarha on ollut jo usean vuoden ajan suunnannäyttäjä Suomessa ja se on palkittu laatutuottajana. Puutarhan toimintaa on kehitetty jo yli kaksikymmentä vuotta, jotta kaikilla olisi mahdollisuus laadukkaaseen ja ravintopitoiseen ruokaan.

Mitä kaikkea DeliVerden puutarhoilla kasvatetaan?

Puutarhalla kasvatetaan 30 erilaista yrttiä ja 10 erilaista salaattia. Lisäksi siellä viljellään noin viittäkymmentä vihanneslajiketta avomaalla kesäaikaan.

Mistä DeliVerden tuotteita voi ostaa?

DeliVerden yrttejä, salaatteja ja kasviksia voi ostaa K- ja S-ryhmän kaupoista ympäri Suomen.
Olemme tehneet vuosia yhteistyötä monen ravintolan kanssa. DeliVerden tuotteita pääsee maistelemaan ainakin useassa Turun ja Helsingin seudun ravintolassa.

Miten salaatin saa säilymään pidempään kotioloissa? Entä yrtit? Missä ne kannattaa säilyttää?

Salaatit säilyvät parhaiten jääkaapissa. Yrtit kannattaa säilyttää huoneenlämmössä, jotta ne eivät palellu. Ruukuissa olevat yrtit ovat eläviä kasveja, joten ne ovat herkkiä kylmälle.

Miten DeliVerden yrtit ja salaatit kasvatetaan?

Yrtit, salaatit ja vihannekset kasvatetaan DeliVerden puutarhoilla ja ympäristöä kunnioittaen. Puutarhalla työskentelee joka päivä neljä puutarhuria, hortonomi ja kolmisenkymmentä puutarhatyöntekijää. Monet päivittäiset askareet, kuten kastelu ja pakkaus tehdään pitkälti käsin.

Kuinka ympäristöystävällistä kasvatus on?

Meille ympäristöystävällisyys on hyvin tärkeä asia. Puutarhoillamme ei synny lainkaan jätevesiä, sillä vesi kierrätetään 100-prosenttisesti. Tuotamme lämmön omassa uusiutuvan energian polttolaitoksessamme, jonka polttoaineena käytetään huonekaluteollisuuden jätteenä syntyvää puujauhoa. Kasvihuoneissa käytetään vain biologista torjuntaa eli tuholaisten torjunnassa hyödynnetään eläviä eliöitä (ötököitä) kemiallisten torjunta-aineiden sijaan. Kasvien kasvatuksessa hyödynnämme tehokkaasti auringon lämpöä ja valoa.

Otimme askeleen vihreämpään suuntaan ja siirrymme hiilineutraalin jätehuoltoon, jossa hiilijalanjälkemme hyvitetään. Puutarhallamme käytetään vain uusiutuvaa energiaa.

Tarvitseeko kotimaiset salaatit ja yrtit huuhdella ennen käyttöä?

Ei tarvitse. Salaatit ja yrtit ovat niin puhtaita, että ne voidaan syödä suoraan pussista sellaisenaan. Kasvatuksessa ei käytetä minkäänlaisia kemiallisia torjunta-aineita.

Mistä tunnistaa tuoreen yrtin ja salaatin?

Tuoreen salaatin lehdet ovat rapeat ja rapsakat, niissä on nestejännitys tallella. Salaatinlehdet ovat kauniita ja suutuntuma on hyvä. Tuoreet yrtit ovat jänteviä ja ne näyttävät kauniilta.

Miten DeliVerde ehkäisee ruokahävikkiä?

Puutarhoilla syntyvä ruokahävikki on minimaalista, sillä yrttien, salaattien ja kasvisten kasvatus on huolellista ja tarkkaan suunniteltua, asiakaskuntamme on monipuolinen ja lahjoitamme kakkoslaadun tuotteet suoraan avustusjärjestö Operaatio Ruokakassille. Myös uudelleen suljettavat salaatti- ja rucolapussimme estävät hävikkiä, sillä niissä salaatit ja rucolat säilyvät tuoreina ja rapsakoina pidempään.

Miten torjutte tuholaishyönteisiä kasvihuoneella?

Kasvihuoneissa ei käytetä ollenkaan kemiallisia torjunta-aineita, vaan pelkästään biologista torjuntaa. Tuholaisia torjutaan siis hyödyntämällä muita ötököitä. DeliVerden kasvihuoneissa toimii oma puutarhuri, joka on keskittynyt nimenomaan biologiseen torjuntaan. Biologinen torjunta on kemiallista torjuntaa ympäristöystävällisempää, turvallisempaa ja tehokkaampaa.

Kasvatatteko jotakin avomaalla? Pidättekö peltoja kesannolla vai käytättekö jotain muita luonnollisia tapoja rikastuttaa maaperää kuten vuoroviljelyä?

‪DeliVerden puutarhoilla kasvatetaan avomaalla erilaisia kasviksia ja juureksia vähittäiskauppoihin ja ravintoloiden käyttöön. ‪Pellolla kasvatetaan eri kasveja eri paikoissa joka vuosi, jotta maa ei köyhdy. Noudatamme siis viljelykiertoa. Pelloista aina osa on kesannolla. Meillä avomaan viljely on hyvin pienimuotoista. ‬Kasvihuoneista tuleva turve ja kasvijäte kompostoidaan ja kompostimulta hyödynnetään pelloilla. Multa rikastuttaa maaperää. ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

Miten yrttejä ja salaatteja lannoitetaan? Mitä lannoitteet sisältävät?

‪Kasvatusvaiheessa käytämme jokaiselle kasville erikseen räätälöityä lannoitetta, joiden pääravinteita ovat typpi, kaliumi ja fosfori sekä hivenaineet. Lannoitteiden räätälöinti tarkoittaa sitä, että kullekin kasville on tehty optimoitu oma lannoitusresepti, joka varmistaa sen, että kasvi saa tarvitsemiaan ravinteita juuri sopivasti, ei liikaa eikä liian vähän. ‬Kasvihuoneissa käytetään Kekkilän ja pelloilla Yaran lannoitteita. Molemmat ovat kotimaisia sertifioituja kotimaisia tuotteita. ‬‬‬‬‬

Kuinka suuri osa tuotannostanne on kasvihuoneessa ja onko niissä jonkinlainen veden kierrätys?

Tuotannostamme 90 prosenttia kasvatetaan kasvihuoneissa. ‬Salaattien, yrttien ja kasvisten kasvattamiseen kasvihuoneissa käytettävä vesi kierrätetään 100-prosenttisesti eli jätevesiä ei synny ollenkaan.

Miksi DeliVerden salaatteja ja yrttejä ei pakata muovin sijasta johonkin muuhun biohajoavaan materiaaliin?

Pyrimme siihen, että pitkällä tähtäimellä jätettä ei synny pakkauksistamme ollenkaan. Tutkimme biohajoavia materiaaleja koko ajan ja toivomme, että löytäisimme juuri tuotteisiimme sopivia vaihtoehtoja. Vielä emme ole sellaisia biohajoavia pakkauksia löytäneet, joissa salaatti aidosti säilyisi. Otimme uudella suljettavalla pussillamme askeleen tähän suuntaan. Pakkauksen uudelleenkäytettävyys pidentää sen käyttöikää ja näin vähentää muovijätteen määrää. Pussi on 100 % kierrätettävä. Haluamme olla myös pakkausten suhteen edelläkävijöitä.

Olemme haaveilleet siitä, että joskus asiakas voisi ostaa salaatit ja vihannekset irtomyynnistä omaan pussiin. Käytössä voisi olla pantillinen uudelleen käytettävä ja uudelleen suljettava salaattipussi, jonka asiakas ostaa salaatin kanssa. Sen jälkeen salaatit voi ostaa aina samaan pussiin. DeliVerden salaattishopeissa Turussa ja Jyväskylässä voi ostaa salaatteja ja kasviksia jo nyt irtomyynnistä.

Ovatko ruukut biohajoavia ja miten ne kierrätetään? Jos ei, onko joskus tarkoitus ottaa käyttöön sellainen?

Pyrimme siihen, että pitkällä tähtäimellä jätettä ei synny pakkauksistamme ollenkaan. Testaamme tällä hetkellä juuri biohajoavia ruukkuja, mutta niiden maatumisaika on aika pitkä. Etsimme tähän vielä meille sopivia uusia vaihtoehtoja.