Tomaatti on supermarja

Tomaatti eli lemmenomena on kaikin tavoin maukas ja terveellinen. Terveellisimmillään kuitenkin valmistettuna, kypsennettynä. Jopa ketsuppina, vaikka oikean ruoan ystävää tämä tieto kirpaisee.

Perunan, tupakan ja paprikan sukulaisen tomaatin hedelmä – kasviopillisesti oikeammin marja – sisältää paljon hyvää. Siis sen lisäksi, että tomaatti on kasviksista maukkaimpia. Tätä muuta hyvää on erityisesti lykopeeni-niminen karotenoidi, joka todistettavasti ehkäisee sydäninfarkteja, aivohalvauksia ja eturauhassyöpää.

Aina ei tomaattia kuitenkaan ole terveyspommina ja maukkaana kasvisherkkuna ylistetty. Kun tomaatti 1400- ja 1500-lukujen vaihteessa saapui Eyelä-Amerikasta Eurooppaan, se oli aluksi vain myrkyllisenä pidetty koristekasvi.
Tomaatin ruokakäyttö alkoi Espanjassa ja siirtyi pian Italiaan, jossa sitä ensinnä alettiin laajasti viljellä. Sinne saapui aluksi tomaatin keltainen versio, ja siitä kasvi sai nimen pomo d´oro, pomodoro eli kultaomena.
Sen puolestaan Italiasta ruokaoppinsa hakeneet ranskalaiset kuulivat väärin ja alkoivat kutsua tomaattia pomme d´amoreksi, lemmenomenaksi. Pitkään tomaatilla uskottiinkin olevan lempeä nostattavia ominaisuuksia.
Hauska yksityiskohta tomaatin nimilainoissa on puolan pomidor. Tomaatin – ja sen nimen – näet toi mukanaan Puolan kuningattereksi 1500-luvulla naitu italialainen Bona Sforza.

Suomeen tomaatti saapui 1870-luvulla, mutta ennakkoluulojen takia se yleistyi koko kansan kasviksi vasta viime sotien jälkeen. Alkuun se kasvoi mummonmökkien etelän seinustoilla ja kevyissä kesäansareissa. Nyt sitä viljellään täällä napapiirin rajoilla talven paukkupakkasillakin. Moitteita energian tuhaluksesta tulee eikä ihan syyttä: Espanjan tuontitomaatin hiilijalanjälki on pienempi kuin Närpiön öljyn poltolla kasvatetun talvitomaatin.
Uudempien kasvihuoneitten energiatehokkuus, uudet lämmönlähteet ja ledivalot ovat hiilijalanjälkeä pienentäneet, mutta makua nekään eivät talvitomaattiin saa. Siksi pragmaattinen tomaatinsyöjä ahmii suven ajan sydämensä kyllyydestä mainiota suomalaista kesätomaattia ja miettii sydäntalvella muita vitamiinien ja hivenaineitten lähteitä.

Maailman mitassa tomaatti on tänään eniten viljelty vihannes. Sen mahtiaseman perustana on 1800-luvun alkupuolella Englannissa keksitty ja sittemmin USA:ssa kehitetty ketsuppi, jonka tekoon nyt 80-90 prosenttia maailman tomaateista uppoaa.
Ketsuppi on ruokahifistien inhokki. Meillä kauheasti päiviteltiin, kun Amerikassa taannoin, oliko se Reaganin vai Bush seniorin aikana, alettiin säästää kouluruokakuluja vaihtamalla tuoreet kasvikset ketsuppiin. Gastronomisesti kamala teko, mutta yllätys yllätys, terveysopillisesti ei niinkään huono.
Ketsuppi näet pärjää terveysasioissa oikein hyvin tuoreelle tomaatille. On nimittäin niin, että tomaatin sisältämä lykopeeni säilyy myös prosessoidussa tomaatissa ja imeytyy elimistöön kuumennettuna jopa paremmin kuin tuoreesta.Tämä koskee niin ketsuppia kuin purkkitomaattia kaikissa sen muodoissa.
Millään tavoin tämä ei heikennä tuoreen tomaatin arvoa. Näissä terveysasioissa erot ovat vähäisiä ja tuorekin tomaatti tarjoaa kunnon lykopeenitujaukset. Kannattaa kuitenkin suosia – etenkin miesten! – tuoreenkin tomaatin kypsentämistä erilaisten ruokien osana ja antaa prostatapeikolle kyytiä.
Erityisen hyvää eturauhaselle on tomaattikeitto. Sen voi tehdä kesällä raikkaista tuoreista tomaateista ja talvella sitten laadukkaasta purkkitomaatista.

Tomaatit

Tomaattikeitto

nippu uutta sipulia
muutama valkosipulinkynsi
muutama jauhoinen peruna
1 kg tuoreita tomaatteja
2 rkl rypsiöljyä
0,5 l kasvis- tai kanalientä
muutama timjaminokas
mustapippuria, suolaa
1 dl tomaattipyreetä
ruukku basilikaa
1. Hienonna sipulit, kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja kuutioi perunat (jos löydät männävuotista puikulaa, aina parempi).
2. Tee tomaatteihin ristiviillot ja kalttaa ne kiehuvassa vedessä, jäähdytä ja kuori ja paloittele ne.
3. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipuli sekä valkosipuli ja kuullota niitä pari minuuttia. Lisää liemi ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää perunat, tomaatit ja timjaminoksat ja keitä miedolla lämmöllä kunnes perunat ovat aivan pehmeitä (15-20 minuuttia).. Poista timjaminoksat.
4. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Mausta keitto suolalla ja  mustapippurilla. Lisää tomaattipyree ja kuumenna keitto uudelleen kiehumispisteeseen. Ripota pinnalle runsaasti basilikasilppua.

Tomaatti-sipulisalaatti

8 kookasta tomaattia
1 punasipuli
muutama kevätsipuli varsineen
suolaa, mustapippurirouhetta
1 rkl valkoista balsamicoa
3 rkl oliiviöljyä
muutama basilikan- ja mintunlehti
1. Viipaloi tomaatit ja kuorittu punasipuli ohuiksi siivuiksi Asettele ainekset limittäin
tarjoiluastiaan ja pirskota päälle balsamico ja öljy.
2. Ripottele mausteet salaatin pinnalle ja lisää silputut yrtit.

Jaa artikkeli