Tässä ovat DeliVerden suosituimmat yrtit top 5

Tuoreyrttien suosio suomalaisten keittiössä on kasvanut jatkuvasti. Kotimaisia tuoreyrttejä on saatavilla ympäri vuoden ja ne ovat maukkaampi vaihtoehto maustehyllystä löytyville kuivatuille yrteille.Perinteisistä yrteistä suosiossa ovat erityisesti suomalaisten rakastama, monikäyttöinen basilika, aromikas timjami, raikas minttu sekä persilja. Myös mielipiteitä voimakkaasti jakava korianteri on päässyt suosituimpien yrttien top 5 -listalle.

Kevät on vihreyden ja vehreyden aikaa. Luonnon lisäksi myös se oma makumaailma herää eloon, kun pitkän talven jälkeen viimeistään kevään juhlat tuovat yrtit jälleen osaksi makumaailmaamme. Yrteillä voi maustaa monenlaisia ruokia keitoista ja lihapadoista jälkiruokiin ja kupliviin juomiin, vain mielikuvitus on rajana. Melkein jokaiselle raaka-aineelle löytyy sen makuun sopiva yrtti. DeliVerdeltä löytyy valikoimasta 30 erilaista yrttiä, joten perinteisten suosikkien lisäksi kannattaa testata vaikka niitä kaikkia.

1. Basilika

Aasian maista kotoisin oleva basilika on suomalaisten suosikki. Tätä lempeän makuista yrttiä on helppo käyttää, se sopii monenlaisten ruokien valmistukseen ja sitä vaan ei voi laittaa ruokiin liikaa. Klassikkomakupari basilika, tomaatti ja mozzarella, toimii aina, mutta jos haluat kokeilla jotain uutta, niin yhdistä basilika kotimaisten marjojen, kuten mustikan ja vadelman kanssa.

Vinkki: Tämä lumoavan tuoksuinen yrtti sopii täydellisesti myös jälkiruokiin! Aloita jäätelökesä valmistamalla itse tuhtia, mutta raikasta basilikajäätelöä.

2. Timjami

Puuvartinen timjami eli tarha-ajuruoho on yksi maailman vanhimpia mauste- ja lääkekasveja. Historian saatossa sitä on käytetty muun muassa haavojen hoitoon, yskänlääkkeisiin ja ruoansulatusvaivoihin. Lisäksi sitä käytetään aromiaineena yrttilikööreissä ja hajusteena monissa kosmetiikkatuotteissa.

Timjami kestää hyvin kuumennusta, joten se on täydellinen yrtti maustamaan hitaasti haudutettuja liha,- ja kasvispatoja. Mikäli haluaa kokeilla jotain uutta ja herkullista yhdistelmää, säväytä yrtillä uutta makua hedelmäsalaatteihin.

Vinkki: Mikäli flunssa tuntuu kolkuttelevan kurkussa, hauduta sitruunasta, hunajasta ja timjaminlehdistä mausteinen tee lenssun karkoitukseen.

3. Persilja

Persilja on oikea vitamiinipommi! Tähän herkulliseen ja kauniiseen yrttiin mahtuu muassa rautaa, kalsiumia, fosforia, magnesiumia, karoteeneja, folaattia, sekä A- ja C -vitamiinia. Persilja on myös valkosipulin ystävän paras kaveri.

Ruuanlaitossa persilja on kotikokkien varma ja helppo valinta, sillä se sopii miedon maun vuoksi lähes minkä tahansa ruuan mausteeksi sekä täydentämään muiden yrttien makua. Lihapadat ja keitot maustuvat yrtillä käden käänteessä. Muistathan, että persiljassa on runsaasti haihtuvia öljyjä, joten se kannattaakin nauttia mahdollisimman tuoreena ja lisätä ruokaan vasta valmistuksen loppuvaiheessa.

Vinkki: Tätä terveyspommia voi ujuttaa myös jälkiruokiin. Kokeile silputtua persiljaa, vaikka sitruunamarenkien mausteeksi.

4. Minttu

Tuoksu, johon ei koskaan kyllästy! Raikas, mentolin vivahteinen minttu piristää juomia ja ruokia ympäri vuoden, mutta erityisesti keväällä se herää kukoistukseen pääsiäisen juhlaherkkujen myötä.
Tutut lammas- ja karitsaruuat maustuvat tällä yrtillä varmasti, mutta testaa ihmeessä yrttiä myös vaikkapa herneiden ja sienten kanssa.

Vinkki: Kurjankin vappusään piristäjänä toimii ehdottomasti itse tehty sima. Uutta potkua perinteiseen juomaan saat, kun tuunaat sitä yrteillä, kuten raikkaalla mintulla ja basilikalla.

5. Korianteri

Itämaisesta keittiöstä tuttu mauste korianteri on noussut meilläkin trendiyrtiksi. Voimakkaan ja persoonallisen makuinen korianteri jakaa mielipiteet voimakkaasti – sitä joko rakastaa tai vihaa. Erikoisesta tuoksusta tunnettua korianteria löytyy ripaus myös legendaarisesta Chanel 5 -hajuvedestä.

Ruuanlaitossa korianteri sopii erityisen hyvin aasialaisten ja meksikolaisten ruokien, salaattien, sekä curryruokien mausteeksi. Korianteri antaa luonnetta myös kasvisruokiin ja erityisen hyvä makupari sille on, sen sukulaiskasvi porkkana.

Vinkki: Korianteri ei kestä kuumennusta, joten käytä yrttiä annosten viimeistelyyn.

DeliVerden puutarhan valikoimassa on kymmenittäin erilaisia yrttejä, jotka huumaavat tuoksullaan ja lumoavat runsaudellaan. Kun yrteistä huolehtii kotioloissakin hyvin, ne voivat kestää kotikokin käytössä useita kuukausia. DeliVerde toimittaa salaatteja, yrttejä ja vihanneksia valtakunnallisesti noin sataan huippuravintolaan. Niiden kautta suosituimmat uudet oivallukset kulkeutuvat luontevasti myös kotikeittiöihin.

Jaa artikkeli