Syö silakkaa, joka on silliä ja hommaa mukaan nyytti tilliä

Kaikkihan tietävät (tai jos eivät tiedä, nyt on korkea aika oppia), että silakka on yksi laji silliä. Biologisesti ne ovat sama kala, Clupea harengus. Sen verran löytyy hitun verran aroja selkänikamien määrässä ja rasvaprosentissa, että tieteellisessä nimessä silakalla on lisuke: membra. Kauppa ja teollisuus ovat lisäksi omia erojaan laatineet. Yksi sellainen on veteen piirretty viiva eteläisellä Itämerellä: sen pohjoispuolelta pyydetään silakkaa, eteläpuolelta silliä. Jossain asetuksessa taas määrätään, että kauppa ei saa myydä sillinä kalaa, jonka rasvaprosentti on alle 12 %.

Vielä helpompi rajanveto on siinä, että silli elää jossain Pohjanmeren ja Jäämeren nurkilla, mutta silakka Itämeressä. Ja sitten on semmoinenkin ero, että sillistä ei voi tehdä Suomen Joutsenen silakoita, mutta silakasta voi. Eikä paljon muusta. Suomen Joutsenen silakat on legendaarinen resepti, joka lienee kehitetty Suomen Joutsenen keittiössä silloin, se oli merimiesammattikouluna Aurajoessa Martinsillan pielessä. Minulle reseptin antoi laivakokkien opettaja, keittiömestari Jorma Haranen. Näitä silakoita teen aina, kun silakat ovat hyvässä lihassa. Joulukaloiksi ne ovat sopivan pieniä, mutta maistuvat hyviltä suven iltoinakin. Luullakseni tämä on maailman paras silakkaresepti.

Suomen Joutsenen silakat

Esimerinointiliemi

400  g silakoita perattuina, kokonaisina

0,5  l vettä

1  dl etikaa

2  tl suolaa

Sekoita vesi, etikka ja suola. Kaada liemi silakoitten päälle niin, että ne peittyvät.

Anna liemen vaikuttaa 1-4 tuntia. Valuta lävikössä.

Varsnainen marinointiliemi

1,5 dl vettä

1 dl etikkaa

6 rkl sokeria

2 tl suolaa

2 rkl öljyä

Valko- ja mustapippurirouhetta (n. 12 pippurista)

Runsaasti DeliVerden sipulia viipaleina

Runsaasti DeliVerden tilliä silputtunua

Sekoita liemen ainekset. Varistele tilli kaiken päälle. Parin vuorokauden päästä kala on valmista tarjottavaksi keitinperunoitten kera. Säilyy muutaman päivän hyvänä, viikon hyvinkin syötävänä.

Markku Haapio

Jaa artikkeli