Suomen kesä ja viljelijän tuska

Sää on ollut viime viikkojen puhutuin aihe, mutta muutama sana kuitenkin viljelyn näkökulmasta. Vaikken itse puutarhuri olekaan, kyllä suomalaisille ja viljelijöille soisi jo hiukan lempeämpää keliä.

Mikään ei kasva! En muista, että koskaan olisi näin hartaasti odotettu, että avomaan kukkikset ja parsakaalit valmistuisivat. Kesäkurpitsaa kurkitaan joka päivä, josko jo? Ja ihan peruskaalikin jumittaa! Yleensä kesäisin salaatit kasvavat silmissä ja heinäkuussa on jo ylituotantoa, mutta nyt ei taida käydä niin. Eniten olen huolissani mansikoista, miten ne ikinä kypsyvät ja mitä ne tykkäävät lumisateesta ja raekuuroista? Ei auta, eteenpäin on mentävä! Tämän päivän hiukan lämpöisempi keli ja pilkahdus aurinkoa sai hymyn huulille.

Taste of Helsinki tuli koettua. Tyylikästä, maukasta ja mukavaa! Suosittelen. Turun Neitsytperunafestaria ei sää hemmotellut, mutta uusi tapahtumapaikka Koulun pihalla vaikutti toimivalta ja väkeäkin oli lauantaina mukavasti kun sade piti taukoa.

smakby

Juhannuskin on vietetty. Ulkosaaristossa keli oli kohtalainen. Muutama ylimääräinen vapaapäivä antoi mahdollisuuden ladata akkuja ja nukkua, joten kelistä viis. Mieheni Hannu kuvaili omaa juhannustani 36/48 eli 36 tuntia tuli nukuttua, ei tosin ihan putkeen sentään. Juhannukseen kuului myös hyvä ruoka ja maukkaat vihannekset. Testailimme eri sortteja perunaa Annabellea ja Carreeraa.  Molemmat oikein maukkaita.  Myös uudet kukkakaali ja parsakaali veivät kielen mennessään. Maistuivat puutarhurillekin.

peruna

Sade vaikuttaa torikauppaankin, tosin vakkarit ovat niin sitoutuneita toriin, että ennen pitkää vetävät saappaat jalkaansa ja villapaidat päälle ja tulevat. Hatunnosto! Lanseerasimme eilen torikaupan valokuvauskilpailun. Uskon, että saamme hauskoja kuvia kasaan. Parhaat palkitaan!

porkkana

Turun ravintolamaailmassa tapahtuu monenlaista, mikä on hienoa: Upea Kaskis on vakiinnuttanut paikkansa. Sointubaria remontoidaan! Pojat Paninin, Smörin ja Ekblomin takana ovat avaamassa uutta paikkaa vanhaan hienoon taloon. Avajaisia odotellessa.

Ja mehuhurahdus sen kuin jatkuu…nyt luonnollisesti vihanneksista. Kaalista puristettu mehu on hurmaavaa, vaikka ei uskoisi!

Jaa artikkeli