Sesongit kunniaan

Tuoreen kotimaisen parsan satoa saamme odotella vielä jokusen viikon, mutta monien kevään ensivihannesten ensi-ilta alkaa olla jo käsillä. Itse en ihan malttanut odottaa, vaan tuontiparsa sai kelvata niin pääsiäisen kuin vapunkin pöydässä. Onneksi moni kotimainen odotettu kevään herkku sentään tuo jo väriä ja makua keittiöön ja lautasille lopputalven nahistuneimpien kuukausien jälkeen.

Meidän perheessä on viimeaikoina iloittu kevään mauista, kuten tomaatin makuisista tomaateista, tumman vihreistä ja raikkaista ”mutkakurkuista” (joita onneksi toreilla vielä myydään) sekä rapsakoista retiiseistä ja hunajanauriiden upeasta, vienolla karvaudella aateloidusta makeudesta. Poika on saanut herkkuansa eli pinaattilättyjä – heppo herkku ja tuoreesta pinaatista tehtynä kaukana eineksestä.

Ruotsissa ”primöörejä”, kevään ensimmäisiä vihanneksia on alettu juhlia niin ravintoloissa kuin kodeissa. Tässä olisi ruokajuhlan paikka Suomessakin – pitkän ja pimeän talven maissa kevät ja ensisato on juhlan arvoinen. No, avomaan varhaisperunoiden sapaumine pöytiin saa toki huomiota meilläkin. Tätä neitsytperunaa juhlistetaan Turussa kesäkuussa myös ihan omalla tapahtumalla – kannattaa tulla vaikka kauempaakin. www.npf.fi

Nykypäivänä kaikkia raaka-aineita on saatavilla ympäri vuoden. Samalla käsitys siitä, mitkä kasvikset, hedelmät, marjat ja muut maan antimet ovat maukkaimmillaan milloinkin on hämärtynyt. Yhä useampi ravintola on kuitenkin viime vuosina palannut sesonkiajatteluun. Sama uusvanha tolkullisuus on tekemässä paluuta myös kotikeittiöihin. Miksi syödä maapallon kiertänyttä parsaa marraskuussa, tuoreita mansikoita talvipakkasilla ja simpukoita heinäkuussa, kun niillä kaikilla on paras aikansa ja paikkansa?

Pohjoismaisesta satokausikalenterista on ruokatouhottojien parissa tohistu jo jonkin aikaa, mutta itse sain vasta aikaiseksi tutustua tuotteeseen. Vaikuttaa oivalta apuvälineeltä ja muistinvirkistäjältä mikäli sesonkiajattelu kiinnostaa. Ranskalaisen ruokakalenterin hankin Lyonin Paul Bocusen nimikkokauppahallista jo vuosia sitten ja ajattelin, että pohjoismainen vastine olisi paikallaan. Käykääpä kurkkaamassa: www.satokausikalenteri.fi

Pinaattinen parsa-savulohisalaattiIMG_5015

pinaattia

keitettyjä munia tai uppomunia

perunaa

savulohta

vihreää parsaa

kevätsipulia

vinaigrettikastike:

3 osaa (sitruuna)oliiviöljyä

1 osa (hunajaomena)viinietikka

tilkka hunajaa

suolaa ja pippuria

(sitruunan kuorta raastettuna)

Keitä parsaa noin kolme minuuttia reippaasti suolatussa vedessä. Jäähdytä nopeasti esim. jäävesihauteessa, jolloin väri pysyy kirkkaan vihreänä ja parsa jää napakaksi. Paloittele parsa.

Keitä perunat. Jäähdytä ja leikkaa lohkoiksi.

Keitä munat, viitisen minuuttia riittää sillä keltuainen saa jäädä juoksevaksi. Jäähdytä ja leikkaa puolikkaiksi.

Pilko kevät sipuli varsineen ja paloittele savulohi.

Sekoita vinaigretin ainekset keskenään. Kaada 2/3 osaa vinaigretistä perunoiden päälle. Sekoita ja anna makuuntua hetki.

Kasaa salaatti: perunat ovat alimmaiseksi, sitten revitty pinaatti, savulohi, parsat, kananmunat ja kevätsipuli. Valuta päälle hieman sitruunavinaigreteta ja nauti maalaisleivän kanssa.

Jaa artikkeli