Rapulonin riippuva puutarha

Muinaisen maailman seitsemään ihmeeseen kuuluivat Babylonin riippuvat puutarhat, jotka myös Semiramiin riippuvina puutarhoina tunnettin. Tai tunnettiin ja tunnettiin, historiallisia todisteita niistä ei ole. Joka tapauksessa niitten sanottiin olevan Nebukadnmesar II:n aikaansaannosta jostain vuoden 600 eaa. paikkeilta.

Taiteilijan näkemys Babylonin riippuvista puutarhoista

Vaan eipä hätää, juuri nyt on oikea aika rakentaa oma versio riippuvista puutarhoista. Nyt kuitenkaan emme tee Babylonin, vaan Rapulonin riippuvan puutarhan. Kuten nimikin sanoo, se tehdään ravuista ja puutarhaa markkeeraavat kruunutillin kukinnot.

Kas näin. Hankitaan rapuja. Pari kiloa tai 40-50 kpl. Lajilla ei ole väliä, tämä puuha onnistuu niin kotimaisilla joki- tai täpläravuilla kuin kiinalaisilla laatikkoravuillakin. Laatikkorapuja jos käytetään, kannattaa ostaa jumboja. Niissä noin 30 kpl:een laatikoissa ravut ovat pieniä eikä niissä juuri ole syömistä, kun luomistyö on ohi.

Rapulonin riipuva luutarha.

Valitaan sopivat astiat. Pohjalle halkaisijaltaan noin 25-senttinen vati. Siihen korkeareunainen kulho eli pilkkumi. Korkeus 8-10 cm ja halkaisija jotain 20 senttiä. Sitten toinen kulho tai vastaava, jossa korkeutta noin 15 cm ja halkaisijaa 12-15 cm. Ja sitten vielä maljakko tai vastaava, jolla on korkeutta noin 20-22 cm ja halkaisjaa semmoiset 8-10 senttiä. Oikeat koot löytää kokeilemalla; nuo yllä olevat luvut ovat suuntaa antavia.

Nämä astiat laitetaan sisäkkäin. Vadilla olevan alimman kulhon reunoille ripustetaan ympäriinsä rapuja kippuran pyrstön varaan. Sama toistetaan seuraavassa kulhossa ja vielä ylimmässä maljakossa. Ja kas, siinä meillä Rapulonin komea torni, joka kruunataan komeimmalla DeliVerden kruunutillillä ja tökitääön vielä pienempiä kruunuja sinne tänne röyheiksi riippuviksi puutarhoiksi. Loput tillin kukinnot voi laittaa pöydän koristeeksi maljakkoon.

Vain rauniot jäivät…

Ei kun barbaarit vaan komeuden kimppuun nälkäisellä kiihkolla kunnes jäljellä on enää raunioita eli rapujen panssareita. Ja näin käy, että tästäkään puutarhasta ei jää historiallisia todisteita.
——
Kruunutillin tallin

Tillinsiemenmarttiini. Bondkin tykkäisi.

Nämä kruunutillit ovat samaa kasvustoa kuin puutarhan muutkin tillit. Osa vain korjataan lehtitillinä ja osan annetaan kasvaa kukintoon asti. Kruunutilli on rapujen keitossa välttämätön mauste. Toinen käyttökohde on kurkkujen säilöntä. Juuri muuhun kruunutilliä ei Suomessa käytetä. Muualla tillin siemenet ovat hyvä mauste sukulaisten kuminan ja fenkolin tapaan, mutta meillä tilli ei tuleennu kunnolla korjuukuntoon. Kotioloissa niitä toki voi käyttää vaikkapa rapuiltaa seuraavana aamuna. Niitä pureskellessä hengitys raikastuu sosiaalikuntoon. Kokeilin kukintoja kerran tillimarttiinissakin. Mukava aromi tuli, kun siemeniä hieman ensin hieroi lasin pohjalla.

Jaa artikkeli