Pinaatti + kiinankaali = paksoi

Muutama vuosi sitten meillekin rantautui, lähinnä aasialaisten ruokakauppojen välityksellä uusi, eksoottinen vihannes, josta näkyi kauppojen kylteissä monenlaista nimeä: bok choy, pac choi, pak-choi, pak-soi… Nyt tämä mukava kasvis on jo niin arkipäiväistynyt, että se kasvaa komeaksi meikäläisissäkin kasvihuoneissa. Nimeksi on vakiintunut kielenhuoltajien suosima pinaattikiinankaali tai varsin ymmärrettävästi lyhyempi paksoi. Nimi tulee muuten Kantonin murteesta ja tarkoittaa suunnilleen valkoista vihannesta.

Kuten suomenkielisestä nimestä käy ilmi, paksoi kuuluu kaalien laajaan Brassica-sukukuntaan ja se on varsin läheistä sukua tavalliselle kiinankaalille. Molemmat kuuluvat Brassica rapa -kaalikasveihin, joihin eri ryhminään kuuluvat myös nauris sekä muut uudet aasialaisperäiset kaalikasvit kuten mitsuna, komatsuna ja tatsoi. Ulkonäöltään paksoi (Brassica chinensis tai Brassica rapa subsp. chinensis) muistuttaa mangoldia, joka ei ole kaali- vaan savikkakasvi.

Käytöltään ja paljon maultaankin paksoi on samantapainen kuin pinaatti, kuten suomenkielinen nimikin sanoo, mutta vain makum on sama, suku ei. Se on erinomaisen monikäyttöinen vihannes. Se sopii lisäkkeeksi lihalle, kalalle ja monille kasviksille ja se on varsin helppo valmistaa. Yleisin tapa on irrottaa sen lehdet ja leikata ne niin, että paksut, valkoiset alaosat voi laittaa kypsymään hieman muita osia aiemmin. Paksoin voi myös leikata pitkittäin neljään osaan ja kypsentää grillissä, pari minuuttia per puoli.

Helpoin tapa käyttää paksoita on paistaminen joko pannulla tai wokissa. Leikkaa paksoi suikaleiksi. raasta valmiiksi 1-2 rkl inkivääriä, silppua puolikas chiliä hienoksi ja hienonna 2-3 valkosipulinkynttä. Kuumenna pannulla öljyä ja kypsennä ensin pari minuuttia paksoin paksumpia osia ja lisää sitten muut ainekset. Paista käännellen joitakin minuutteja ja se on siinä. Ehkä loraus soijaa loppusilaukseksi.

Lindrothin puutarhassa kasvanut pinaattikiinankaali eli paksoi.

Paksoita voi käyttää myös raakana salaattien osana. Sitä voi lisätä smoothieihin ja hyvää se on vaikkapa kalakeitossa, melko lopulla lisättynä.

P.S. Valittelin joku aika sitten kiinankaalin kohtaloa; se kun yleensä tuodaan kaupan tiskille halkaistuna. Ja kuitenkin aika mauton kiinankaali on ehkä parhaimmillaan kääryleissä. Ilahtuen huomasin juuri, että ainakin Lidlissä kiinankaaleja oli tiskillä myös kokonaisina.

Jaa artikkeli