Neitsytperunafestivaalilla paistoi aurinko!

Turun upean varhaisperunan, läheisille neitsytperunan juhla, Neitsytperunafestivaali vietettiin tänä vuonna harvinaisissa ja poikkeuksellisissa oloissa: molempina päivinä paistoi aurinko ja keli oli muutenkin ihan T-paitaluokkaa. Festivaali järjestettiin nyt jo viidennen kerran ja joka kerralla ennen on toisena päivänä ollut kylmää ja satanut. Se, että NPF edelleen järjestetään, perustuu siihen, että aina sentään yksi aurinkopäivä on pelastanut kokonaisuuden. Nyt loistivat kilpaa niin Kaffeli ry:n puuhaväen että neitsariruokaa tarjoavien ravintoloitten ja tietenkin tuhansien festaarivieraitten kasvot. Taisi loistaa myös tapahtumalle miljöön antaneen Panimoravintola Koulun väen virne, sillä juoma maittoi… (arvioi pihalla astiaplokkarina pitkät päivärupeamat toiminut).

Festari alkoi perjantaina Kokataan Torilla -kilpailulla, jossa osallistuvien ravintoloitten joukkueet hankkivat viidelläkympillä juuri torin muhkeista antimista kilpa-annosten raaka-aineet, valmistivat annokset kotikeittiöissään ja toivat luomuksensa tuomariston eteen. Osallistujia oli ennätysmäärä, kymmenen, ja taso paras koko kisan historiassa. Näki selvästi, että annosten suunnittelussa oli nähty vaivaa ja kulutettu aikaa. Kaikki olivat hyvältä maistuvia ja joukossa oli annoksia, jollaisen voisi saada eteensä mistä tahansa huipputason ravintolasta. Voittajaksi selvisi niukalla piste-erolla Suomalainen Pohja, joka päihitti nipin napin mm. viime vuoden voittajan Oskarin Olohuoneen – jonka annos taisi olla ylöspanoltaan kisan historian houkuttavin. Kärkeen nousivat pieninä yllättäjinä myös uudet yrittäjät Sointu ja jälkiruokaravintola Xoxo´s (perunajälkiruoalla!).

Koulun pihalla tarjosivat omia perunapohjaisia ruokiaan kahdeksan ravintolaa tai muuta ruoantekijää. Nämä tekijät olivat suunnitelleet kuuden euron (3 annosta 15 euroa) tapas-tyyppisiä piharuoka-annoksia (NPF puhuu piharuoasta helsinkiläisten vieraskielisen street foodin sijaan). Lähes kaikilla tarjottava loppui molempina päivinä kesken ja lauantaita varten oli lisää tehty kuulemma yötä myöten. Ruokailun lisäksi pihalla oli paljon muutakin tarjottavaa. Perjantaina tapahtuman avasi omaan tuttuun tyyliinsä avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja. Pihalla väkeä veti sanan kuuloon uutta Jussi-nimikkoperunaansa markkinoiva Iso-Jussi Mietaa ja letkeää torvisoittoa tarjosivat SOHOn torvet molempina päivinä.

Kaikki olivat sitä mieltä, että tapahtuma oli Turun näköinen ja Turku NPF:n tarvitsee.

pohja

Suomalasien Pohjan voittaja-annos: kahta lajia ahventa perunoitten kera.

oskari

Kova jaettu kakkonen: Oskarin Olohuone

pohjan voittajat

Pohjan voittoisa joukkue annoksineen.

mietaa ja muusat

Mietaa nappasi Kaffelin Mari Sandellin ja TS:n Heli Niemisen kainaloonsa.

soho

SOHOn torvet säesti perunan juhlaa.

jaakko ja knot

Ida Similä, Jaakko Manelius ja Eero, 2 vee, jolle maittoivat vanhempienkin annokset.

perunapojat

Sassu Saarinen ja Jouni Aalto, potaattipojat.

Jaa artikkeli