Näyteikkunaostoksia länsinaapurissa

125-vuotias Östermalmin kauppahalli on Tukholman kauppahalleista vanhin ja tarjonnaltaan ruotsalaisin. Ehkäpä myös tunnelmaltaan arvokkain ja konservatiisiin – juuri täältä huolitellusti pukeutunut vanhempi tukholmalaisrouva hankkii käsinkuoritut katkarapunsa ja perinteisen maksapateensa.

IMG_4469

Östermalmin kauppahalli huokuu vaurautta, joka saa helposti tuntemaan itsensä kaupunkiin eksyneeksi maalaisserkuksi. Onneksi hallin kauppiaat ovat tottuneet esittelemään tuotteitaan asiakkaille, joten kalatiskien valikoimia, upean marmorisoituneita ruotsalaisia t-luupihvejä ja täydellisiä manteliperunoita sopii ihailla vaikkei tuliaisostoksille intoutuisikaan. Etkä ole ainoa näyteikkunaostoksia tekevä, matkailijat ovat löytäneet etenkin hallin mukavat lounaspaikat. Jos kulmille osuu, kannattaa käydä syömässä vaikka neljännessä sukupolvessa kalaa kauppaavan Lisa Elmqvistin kalakaupan sympaattinen ravintola nyt, sillä vuoden kuluttua kauppahalli muuttaa suuren remontin tieltä väliaikaistiloihin.

Liekö sitten käteen sattuneen kauppahallin ylellisen asiakaslehden vaikutusta, mutta tällä kertaa herkuttelin rakastamani ruotsalaisen husmanskostin sijaan ostereilla. No, sitä ravintolakotiruokaa söin tosin jo lounaalla klassisessa Blå Portenissa Djurgårdenilla (sijaitsee muuten aivan uuden ja viihdyttävän Abba-museon naapurissa).

IMG_4472

Siitä kauppahallin lehdestä löytyi luksusauto- ja sampanjamainosten seasta resepti, jota ajattelin kokeilla, vaikken taida ajaa Lexuksella tulevaisuudessakaan. Alkuperäisen ohjeen hirvenfileen aion vaihtaa poroon, jota löytyyy pakkasesta, puuttuvan pihlajamarjahyytelön puolestaan korvaan jääkaapin perukoille unohtuneella karpalohillolla.

Tässä tämä mukailtu ”Östermalmin tartar”.

Smakligt måltid!

Riistaista tartaria (alkupalaksi neljälle)

300 g hirven (tai poron) sisäpaistia tai fileetä

pari tujausta Worchester-kastiketta

suolaa ja pippuria myllystä

pari senttiä raastettua piparjuurta

2 rkl pihjalamarja- tai karpalohyydykettä

1 rkl makeaa ja vahvaa sinappia

2 rkl öljyä

yrttejä koristeeksi (esim. rucolaa tai ruohosipulia)

Poista lihasta kaikki kalvot ja kuutioi se aivan pieneki tai jauha myllyllä karkeaksi. Suolaa ja pippuroi liha, voit kokeilla vaikka musta- ja valkopippurin sekoitusta. Sekoita vielä Worchester-kastike lihan joukkoon. Laita kylmään. Sekoita öljy nauhana koko ajan sekoittaen sinappiin. Muotoile lihasta (jäähdytetylle) lautaselle pieni pihvi. Tee pintaan veitsellä ruudukko. Koristele pihvit pienillä hyydykekuutioilla ja yrteillä. Valuta päälle sinappikastiketta. Raasta vielä päälle piparjuurta makusi mukaan. Tarjoile kylmänä.

Jaa artikkeli