Kvinoa rakastaa yrttejä

Kvinoa eli alkukielellä quinoa on Suomessa verraten nuori ravintokasvi. Katselin vanhoja juttujani ja eräitä google-merkintöjä ja niistä saattoi päätellä, että kvinoa teki näkyvimmän läpimurtonsa Suomessa noin 2012-13. Kotiseudullaan Etelä-Amerikassa kvinoa on ikivanha viljelykasvi; siellä inkat sitä viljelivät jo 5000 vuotta sitten tärkeimpänä viljelyskasvinaan. Muualle maailmaan se alkoi levitä 2000-luvun alussa, kun terveystietoiset länsimaat huomasivat sen rikkaat ravinto-ominaisuudet ja kelpoisuuden myös keliaakikkojen ruoaksi. Köyhille tuottajamaille, etupäässä Perulle ja Bolivialle, kehitys on tuonut sekä vaurautta että ongelmia. Vienti rikkaisiin länsimaihin on tuonut rahaa, mutta toisaalta sen lisääntynyt viljelyala on vähentänyt muitten ravintokasvien viljelyä ja toisaalta kvinoan hinta on myös kotimaassa noussut yli köyhän kansan ostokyvyn.

Nykyisin kvinoaa viljellään runsaasti myös muualla kuin Etelä-Amerikassa. Suomessa MTT ilmoitti vuonna 2013, että se on 15 vuoden kehitystyön jälkeen onnistunut saamaan aikaan kvinoan, joka kestää viljelyä meidän ilmastossamme. Kotimaista kvinoa onkin nykyisin hyvin saatavilla. Hinta sillä on korkeampi kuin tuodulla, mutta annoskohtainen yksikköhinta ei sentään päätä huimaa.

Fetalla ryyditetty kvinoasalaatti käy täydestä ateriasta.

Suurin suomalainen tuottaja on Liedon Yliskulmalla toimiva Rainingon luomutila, joten ainakin Varsinais-Suomessa kvinoa on täysiveristä lähiruokaa. Kasvina kvinoa ei kuulu viljakasveihin kuten esim. ruis, vehnä ja ohra. Se on tutuista kasveistamme sukua jauhosavikalle, mangoldille, pinaatille ja eräille juureksille, kuten puna- ja sokerijuurikkaalle.

Kvinoasalaatti fegato alla venezianan kumppanina; kaverina myös herkullista broccolinia.

Kvinoaa voi käyttää varsin monella tapaa. Erityisen innokasta se on pariutumaan erilaisten yrttien kanssa raikkaaksi salaatiksi. Tekeminen ei ole vaikeaa ja koostumusta voi vaihdella sen mukaan, mistä tykkää ja mitä sattuu kaapista löytymään. Tässä yksi esimerkki.

Näitä tarvitset

2 dl kvinoaa

5-6 dl vettä (tai kasvislientä)

1/4 tl suolaa

muutama vihreä parsa

1 punasipuli tai pari vartta kevätsipulia

1 sitruuna

1 dl öljyä

suolaa ja mustapippuria

1 ruukku minttua

1 ruukku korianteria

muutama oksa timjamia

fetaa tai ns. salaattijuustoa

Kvinoa tykkää yrteitä. Muun muassa timjamista…

Tee näin

1. Keitä kvinoa kypsäki vedessä paketin ohjeen mukaan. Noin 15 minuuttia, älä hämmennä. Valuta siivilän läpi ja anna jäähtyä.

2. Keitä toisella levyllä parsat napakan kypsiksi. Paloittele. Kuori ja hienonna sipuli.

3. Raasta sitruunan kuori ja purista sen mehu kulhoon.

4. Yhdistä mehukulhoon kuoriraaste, öljy ja mausteet. Sekoita hieman.

5. Sekoita tarjoilukulhossa kvinoa, parsapalat ja sipuli. Lisää silputtua minttua ja korianteria sekä oksista riivitty timjami. Lisää vielä murennettua fetaa. Sekoita salaatti kevyesti ja tarjoa pääruoan lisäkkeenä. Kuvassa kumppanina on karitsanmaksaa alla veneziana.

…ja mintusta.

Salaattiin sopivat monenlaiset kasvikset, sienet, kanapalat, erilaiset makkarat, granaattiomenan siemenet, juustot – ihan maun mukaan, kvinoa on kiltti runkoaines.  Kypsää kvinoaa voi käyttää erilaisiin paistoksiin, piirakoitten täytteeksi, munakkaaseen tai ihan semmoisenaan pääruoan lisäkkeenä riisin sijaan.

Jaa artikkeli