Kevät ja kuuden minuutin kana

Kuusi minuuttia valmistamiseen ja tunti uunia tuijottaen. Sen verran kuluu aikaa lopusta löytyvään reseptiin.

Usein kuulee kummasteltavan, että kenellä riittää aikaa tuntien ruuanlaittoon keskellä kiireistä arkea. Vastaus on, ei oikein kenelläkään ja kaikilla.

Perussääntö arkiruuanlaittoon on, että lukaise resepti, ota siitä idea ja valmista ruoka sen jälkeen miten huvittaa. Siis oikaise kaikissa kohdissa kuin suinkin kehtaat. Katso jääkaappiin ja lisää ja korvaa raaka-aineita mielesi mukaan. Luota omaan makuusi ja seuraa sitä. Erehdys opettaa.

Käteviä arkiruokia yhdistää myös yhden astian taktiikka – padat ja uunivuuat käyttöön. Yksi veitsi, leikkuulauta ja kypsennysastia riittää. Ja sitä kypsennysaikaa ei sitten tosiaankaan lasketa ruuanlaittoaikaan. Muhivaa pataa tai sitä uuninikkunaa ei nimittäin tarvitse tuijottaa herkeämättä, sinä aikana voit vaikka lähteä lenkille tai – kuten omassa tapauksessani – lueskella ruokalehdistä niitä upeita monivaiheisia reseptejä, joita et tule koskaan valmistamaan.

Tämä resepti on aikanaan pöllitty maailman tunnetuimmalta – eikä syyttä – ”tv-kokilta” Jamie Oliverilta, joka on suoraviivaisten ja nopeiden arkireseptien mestari. Resepti on elänyt perheessämme jo muutaman vuoden omaa elämäänsä, mutta ainakin päääidea eli kanan, sitruunan, perunan ja oliivien makuliitto on tallella.

Keväistä sitruunakanaaIMG_4528

yksi broilerin koipireisi tai kaksi koipea per ruokailija

pari perunaa per ruokailija

punasipulia

valkosipulia

mustia oliiveja

oliiviöljyä

sitruuna

mustapippuria

yrttejä (timjamia, sitruunatimjamia)

Tee näin: Kuori perunat ja leikkaa lohkoiksi. Jätä kuori päälle jos siltä tuntuu. Kuori ja leikkaa punasipuli lohkoiksi. Murskaa valkosipulin kynnet.

Laita kasvikset uunivuokaan, päälle reipas loraus oliiviöljyä, hieman suolaa ja pippuria. Lisää oliivit sekä puolikas viipaloitu sitruuna. Sekoita.

Leikkaa koipireisi nivelkohdasta kahteen palaan. Jätä nahka päälle. Jos kana on marinoitua, pyyhi tai huuhtele ylimääräinen kastike pois. Lisää kanat kasvisten päälle.

Kypsennä vuokaa uunnissa 175 astetta vajaa tunti. Purista päälle ennen tarjoilua sitruunamehua ja lisää vielä reilusti tuoreita yrttejä. Tarkista maku. Lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa. Lisukkeeksi vihersalaattia kirpeällä vinaigrettikastikkeella.

Jaa artikkeli