Kaali on NYT!

Juuri nyt on oikea hetki hakea kaalia ja laatia jokin mainio kaaliruoka. Kaalipöydässä istuvat lihansyöjä ja vegaani sulassa sovussa.

kaali

Kuva: Robert Seger

Suomalaiset syövät eri kaaleja hiukan yli 17 miljoonaa kiloa*) vuodessa. Jokaiselle suomalaiselle siitä riittää noin 3,3 kiloa. Ei tuo hirveän paljon ole, kun ottaa huomioon, miten ihanteellinen ruoka-aine kaali on. Se on varsin edullinen, ellei halpa. Siinä on huimat määrät vitamiineja ja flavonoideja, ja sen runsaat kuidut pitävät suoliston tyytyväisenä. Ja kaaliruoat maistuvat hyviltä.
Kaalien kulutus on kylläkin 15 viime vuoden aikana laskenut neljänneksen, mutta voi olla, että ihan viime aikojen tilastot tulevat näyttämään nousevaa käyrää. Suuren maailman trendiruokahautomot ovat ottaneet kaalit suojelukseensa, ja meilläkin ovat trendisetterit jo tovin kohkanneet korealaisesta kiinankaalisalaatista kimchistä ja lehtikaalin autuudesta.
Kaalin kulutukselle on tehnyt hyvää myös viime vuosien ruokakulttuurin valtavirta, jonka tunnuksina ovat lähiruoka, kotoilu, kokkivetoiset bistroravintolat ja kasvisruoan suosio. Tähän kuvioon kaali sopii hienosti.
*) Luku sisältää vähittäiskaupasta ostetun kaalin. Siitä puuttuvat itse viljellyt ja torilta ja suoramyynnistä ostetut kaalit.

Mikä kaali sitten on?

Se on ristikukkaisten heimoon kuuluva vihanneskasvi, jonka luonnonvarainen kantamuoto, Brassica oleracea kasvaa Välimeren ympäristössä (muistuttaa nykykaaleista eniten lehtikaalia). Vuosisatojen kuluessa siitä on kehittynyt ihmisen jalostamana laaja joukko viljeltyjä versioita, joista kymmenkunta on laajemmin  käytössä.
Suomessa kulutetaan eniten valkokaalia (n. 9,5 milj. kg), kakkosena tulee kukkakaali (3,7 milj.kg). Miljoonaluokkaan pääsevät myös kiinankaali ja parsakaali, muita kuluu jo paljon vähemmän.
Seuraavaksi trendikaaliksi on ehätetty ennustaa kukkakaalia, vaikka kokkien suosiossa se on ollut aina. Se on hienostunut, herkullinen ja monikäyttöinen. Suosikkiruoiksi jonottavat kaikki mainiot kaalit, joita on moneen makuun ja käyttöön, edellä mainittujen lisäksi punakaali, kyssäkaali, ruusukaali, kurttukaali, savoijinkaali ja kukkaalin jännä muunnos romanesco.

Vegaani ja carnivori yhteen soppii

Kaali kuuluu niihin ruoka-aineisiin, joita pinttynyt karnivorikin voisi syödä vegaanin kanssa samassa pöydässä. Eikä kaalia tarvitse paljon tuunata, kun se jo löytyy lihansyöjien mieliruokienkin listalta. Tarvitsee vain mainita kaalikääryle, kun jo vesi herhtaa kielelle, ja sienillä täytetystä intoilee kasvissyöjäkin yhteen ääneen omnivorin kanssa..
Entäpä sosoeutettu parsakaalikeitto (ehkä lihansyöjälle pekonimuruilla höystettynä)? Tai sinihomejuustokermalla gratinoitu kukkakaali? Tai kaalilaatikko, jonka toisen pään vegeihminen höystää soijarouheellaan, toisen pään lihansyöjä karitsajauhelihalla? Ja parasta kaikista on kääryle, tuo Kreikan ja Turkin dolma-kääryleitten pohjoinen kopio.
Minusta parhaat kääryleet syntyvät savoijinkaalista. Se on pehmeämpää ja aromikkaampaa kuin valkokaali ja maukkaampaa kuin kiinankaali, jotka kumpikin toki myös ovat hyviä käärylekaaleja.

Sienikaalikääryleet
1 savoijinkaali (muukin kaali käy)
1 iso sipuli
1-1,5 l suppilovahveroita tai muita sieniä (tai 300 g muruiksi paistettua karitsanjauhelihaa)
reilu pala kesäkurpitsaa
100 g fetajuustoa
2 dl kypsää kaalisilppua
1 muna, 1 dl kermaa
suolaa, mustapippuria
pieni loraus soijakastiketta
1. Keitä kaalia suolatussa vedessä isossa kattilassa, kunnes lehdet irtoavat kannasta hyvin. Jäähdytä ja irrota lehtiä, kunnes ne ovat liian pieniä kääryleen kääreeksi. Ohenna paksumpia ruoteja hieman veitsellä ja nuiji niitä kevyesti pehmeämmiksi. Hienonna kaalin ydinosa.
2. Kuori ja silppua sipuli, kuullota sitä hieman pannulla öljyssä. Siisti ja pilko sienet ja lisää pannulle. Kääntele, kunnes neste on haihtunut. Kumoa kulhoon. Leikkaa kesäkurpitsa pieniksi kuutioiksi ja ruskista niitä kevyesti pannulla. Lisää kulhoon ja anna sen sisällön jäähtyä.
3. Lisää kulhoon murennettu feta, kaalin ydinosan silppu, muna ja kerma. Mausta suolalla ja pippurilla ja soijalla. Sekoita hyvin.
4. Levitä kaalinlehti laudalle kanta itseäsi päin. Laita keskelle lehteä ruokalusikallinen täytettä ja käännä lehden kantapuoli täytteen päälle. Käännä sen päälle molemmat sivut ja lopuksi kaiken päälle lehden uloin reuna.
5. Lado kääryleet reunalliseen uunivuokaan tai -pellille ja paista ensin 200-asteisessa uunissa, kunnes kääryleet saavat hyvän värin. Laske lämpö 100 asteeseen ja hauduta kääryleitä 2-3 tuntia. Valele kerran, pari siirapin ja kerman seoksella. Paras tulos tulee, jos viitsit kääntää kääryleet noin vähän ennen kuin lasket lämmön.

Jaa artikkeli