Flammekueche, ­­­­ parempi kuin pizza

Ranskaan kuuluva Alsace – saksalaisittain Elsass – tunnetaan mainioista valkoviineistä ja rankasta choucroutesta, kaali-makkara-läskipadasta. Jo hyvän tovin on Suomenkin uuneissa rapsakoitunut toinen Alsacen kansallinen, talonpoikaislähtöinen eväs. Sikäläisellä murteella flammekueche, ranskaksi tarte flambée ja saksaksi Flammkuche. Virheellisesti sitä usein kutsutaan Alsacen pizzaksi, mikä ei tee sille oikeutta. Yhtä hyvin näet voisi Italian juustolättyä kutsua Napolin flammekuecheksi. Näöltään ne kyllä muistuttavat toisiaan, mutta flammekueche on omia teitään syntynyt Alsacen ja Saksan Badenin ja Pfalzin maaseudulla, tarinan mukaan tarkalleen Strasbourgia ympäröivässä Bas Rhinin departementissa. Miespolvia ennen kuin Italian ulkopuolella oli tuskin kuultukaan Napolin seudun juusto-tomaattipiiraasta.

Eipä tiedetty kovin laajalti flammekuechestakaan sen syntyseudun ulkopuolella. Vasta kun pizza ryminällä teki Euroopan ja maailmanvalloituksensa 1960-luvulla, joku keksi alkaa paistaa flammekuecheja myös Alsacen pääkaupungissa Strassbourgissa. Samalla flammekuechen resepti yhtenäistyi ja sille luotiin oma tarjoilutraditio, jossa tarjoilu- ja ateriointialusena käytetään puista lautaa. Juuri näin tarjottiin flammekueche eräässä Berliinin elsassilaisravintolassa, kun niihin ensi kertaa törmäsin 2007. Paikka oli silloin nimeltään Der Storch eli haikara (Wartburgstraße 54), mutta nyt siinä on uusien omistajien Renger-Patzsch. Sen flammekuecheista ei ole kokemusta, mutta tuore kurkistus paikan kotisivuille paljasti, että listalla on kymmenisen vaihtoehtoa, klassikkoannoksen lisäksi täytettynä mm. sienillä, hapankaalilla tai lohella.

Kuvausruoka tehtiin kesämökillä, jonka varustuksiin ei kuulu kaulin. Pullo on silloin oiva apu.

Pizzasta poiketen flammekuechen pohjalle ei levitetä tomaattikastiketta, vaan useimmin creme fraichea tai sen ja tuorejuuston, rahkan tai smetanan seosta. Täytteeseen tulee useimmin pekonia tai palvikylkeä sekä ohuita sipulirenkaita. Näistä aineksista syntyy tyyppikueche, mutta jokainen voi levitellä omalle leipomukselleen mitä kaapistansa löytää. Esimerkiksi erilaisia yrttejä ja paikallista juustoa näissä käytetään usein. Tavallisia ovat myös makeat versiot, joissa taikinasta on jätetty suola pois ja täytteenä käytetään esim. kanelilla maustettuja omenasiivuja.

Kaulitut pohjat siveltiin ranskankerma-smetanaseoksella.

Näin sen teet

Tarvitset flammekuechea varten pohjaksi ihan tavallisen vehnätaikinan. Kaupan valmiisiin pizzapohjiin ei kannata sortua. Ne eivät ole riittävän ohuita, ja ainakaan yksi testatuista ei suostunut enää kauliintumaan ohuemmaksi. Taikinan niksi on siinä, että siinä ei käytetä hiivaa eikä taikinaa siis nostateta. Näin sen saa kaulittua todella ohueksi. Ja valmiina tosirapeaksi..

Lätyille levitetään haluttu täyte ja pinnalle ruopaistaan myllystä mustapippuria.

Näitä tarvitset

2 dl vettä

0,5 dl öljyä

0,5-1 tl suolaa

4-5 dl vehnäjauhoa

2 isoa sipulia

muutama varsi DeliVerden kevätsipulia tai puntti DeliVerden ruohosipulia hienonnettuna

DeliVerden rosmariinia tai timjamia hienonnettuna

2 pkt pekonia

2 tlk ranskankermaa tai 1 tlk ranskankermaa ja 1 tlk smetanaa

mustapippuria

kourallinen DeliVerden rucolaa

Tee näin

Kotioloissa piiraat paistetaan hyvin kuumassa uunissa. Uunittomalla mökillä avuksi tuli kaasugrillin päälle laitettava erillinen pizzauuni. Toimi loistavasti!
  1. Sekoita kulhossa vesi, öljy ja suola. Alusta joukkoon vehnäjauhoa (n. 4-5 dl) niin, että syntyy timmi taikina. Vaivaa taikinaa hetki ja jätä levähtämään siksi aikaa, kun valmistat täytteen ainekset.
  2. Leikkaa sipuli hyvin ohuiksi siivuiksi ja kiehuta niitä vesitilkassa minuutti. Valuta ja anna jäähtyä. Leikkaa pekoni pieneksi silpuksi. Jos haluat, voit käräyttää silppua hetken pannulla.
  3. Laita uunipelti tai pizzakivi uuniin ja lämmitä se niin kuumaksi kuin siitä lähtee. Jaa taikina sopiviksi paloiksi ja kauli niistä leivinpaperin päällä noin ruokalautasen kokoisia lätysköitä, jotka ovat niin ohuita kuin kaulimella suinkin saa. Sivele pohjien päälle ohut kerros ranskankermaa tai sen ja smetanan seosta ja levitä niiden päälle sipulirenkaat, kevät- tai ruohosipuli ja pekonisilppu sekä yrtit. Tee myös muunnelma, jossa ripotat lätyn päälle vielä hieman juustoraastetta ja valmiiseen lättyyn rucolasilppua. Muunnelmia voit keksiä lisää. Myös makeita, joissa ranskankerman päälle laitetaan omenaviipaleita tai marjoja ja hieman sokeria.
  4. Siirrä flammekuechet uuniin ja paista niitä 5-10 minuuttia tai kunnes pohjat ovat rapeita ja täyte saa väriä. Perinteisesti flammekueche tarjotaan puulevyjen päältä ja ne leikataan valmiiksi annospaloiksi. Pöytään katetaan mustapippurimylly, jolla kukin syöjä itse maustaa annoksensa. Flammekuechet menevät parhaiten alas raikkaalla Alsacen rieslingillä tai maukkaalla belgialella.
Flammekueche tarjotaan perinteisesti puualustalta valmiiksi leikattuina paloina. Pöytään katetaan pippurimylly, josta syöjät itse lisäävät potkua ruokaan.
Jaa artikkeli