Aasia maistuu muksuillekin!

Vielä kymmenisen vuotta sitten thairuoka oli Suomessa suurin piirtein eksoottisuuden huipentuma. Nyt thairavintola alkaa kuulua jo pikkukaupunkienkin vakiotarjontaan siinä missä kebabpitseriat. Hyvä niin!

Thaipaikoissa käydessä pistää silmään miten aasialaisesta ruoasta on tullut myös lapsiperheiden suosikki. Lisääntyneellä Aasian lomamatkailulla lienee osuutensa asiassa. Myös hymyilevä palvelu, joustavuus ja mutkattomuus myös tepsivät, kun mennään lasten (=oikukkaat asiakkaat) kanssa ravintolaan. Tämä kannattaisi muistaa jokaisen ravintoloitsijan – pienillä eleillä voi nousta perheasiakkaiden suosioon ja ne pikkuasiakkaat vievät sitten samaan ravintolaan omat lapsensa aikanaan.

Karisseesta eksoottikasta huolimatta thaikeittiö on itselleni yksi rakkaimmista. Sen raikkaisiin ja selkeisiin makuihin ei kyllästy. Thaikeittiön yleisimpiin yrtteihin kuuluvat korianteri sekä thaibasilika. Thaimaalainen basilika, tieteelliseltä nimeltään Ocimum basilicum on itseasiassa kotoisin Intiasta ja sitä pidetään yhtenä maailman vanhimpana yrttinä. Maultaan se ei juurikan muistuta italialaisesta keittiöstä tuttua basilikaa, vaan se on anismainen ja makean mausteinen. Lehdet ovat kirkkaan vihreät ja sukulaistaan pienemmät.

Thaibasilikaa voi käyttää paitsi sellaisenaan, kuumennettuna. Thaimaalaisessa keittiössä se kuluukin usein kookosmaitipohjaisiin keittoihin sekä paistettuihin liharuokiin. Ohessa lapsiperheystävällinen mutkat suoriksi -tyyppinen possuwokki, jonka tekee mainiosti riisin kiehuessa.

Possua & thaibasilikaa

300-400 g possua suikaleina tai lastuina (esim. ulkofile)

rypsiöljyä paistamiseen

300-400 g parsakaalia ja/tai vihreitä papuja

2 rkl osterikastiketta

1 tl aasialaista kalakastiketta

1 valkosipulin kynsi hienonnettun

½ ruukkua thaibasilikaa revittynä

(1 tl raastettua tuoretta inkivääriä)

Paista possu nopeasti tulikuumassa pannussa tilkassa öljyä. Siirrä kulhoon odottamaan. Lisää päälle pieni tujus soijakastiketta.

Leikkaa parsakaalin kukinnot irti. Kypsennä täydellä teholla mikroaaltouunissa kolmisen minuuttia.

Lisää pannuun öljyä ja kuumenna. Lisää valkosipuli sekä mahdollinen inkivääri sekä parsakaali ja pavut. Paista hetki tulikuumalla pannulla. Lisää revitty basilika, osterikastike ja kalakastike sekä paistamasi possun liha. Sekoita ja kuumenna. Jätä pavut ja parsakaali rapeaksi. Lisää ruokaan tilkka vettä mikäli se tuntuu liian suolaiselta. Jos kaaapistasi löytyy ripottele seesaminsiemeniä päälle. Tarjoile jasmineriisin kanssa.

Jaa artikkeli