Rapuja, takaperin

Ravustuskausi alkaa sunnuntaina 21.7. kello 12.00. Rapu ja vielä suomalainen jokirapu on mielestäni yksi suurista herkuista, kun vuosi etenee varhaisperunoiden jälkeen.

Olen monesti miettinyt, pitääkö rapu syödä alkuillasta nopeasti paahtoleivän, runsaan kossun kanssa vatsan pohjalle. Sitten heti perään rasvainen grillipihvi. Pistää miettimään! Ja vielä kun tietää ravun yksikköhinnan. Mutta, näin vain toimitaan monissa ravintoloissa ja kotijuhlissakin. Miten itse toimin, niin lämpimästi suosittelen järjestystäni rapuillallisilla.

rapu

Ravut kulkevat vedessä takaperin, ainakin ihmisten silmin katsoen. Ehkä juuri siksi on omaan rapukulttuuriini juurtunut ystävieni kanssa kehitetty tapa illastaa rapuja perinteisestä poiketen takaperoisessa järjestyksessä. Ehkä myös siksi, että olen horoskoopiltani rapu.

Tähän sopii vanha kuiva vitsi ruokailujärjestyksestä, joka aloitetaan konjakilla ja kahvilla, kunnes aikanaan päästään alkuruokaan ja votka spriteen.

Siitä tässä ei kuitenkaan ole kysymys.

Silloin kun rapuja syödään, niin ne ovat ehdottomasti illan tähtiä. Joten jätetään tähdet myöhempään iltaan, niin kuin monesti konserteissakin alkulämmittelyiden jälkeen.

Aloitetaan alkuillasta, nautitaan alkudrinkit, ehkä pientä syötävää. Ehdotukseni Gin tonic ja tapenade on illan tunnelmaa nostattava juttu ja toimii lähes aina. Ehkä se on tuo drinkki.

Siirrytään ruokapöytään. Syödään kevyt alku/pääruoka, ehkä jopa vain yksi ruoka. Nautitaan ateriaan kuuluvat juomat ja jatketaan seurustelua vaikkapa aterian viinien kera. Nautitaan ystävien seurasta. Vatsa ei ole täynnä, vaan se vielä odottaa.

Ilta pimenee. Rapulyhdyt sytytetään. Tunnelma tiivistyy; ravut nostetaan pöytään!

Ja tästä konsertin puoliaika kaksi alkaa. Iloinen tunnelma jo valmiiksi katossa, kenenkään ei tarvitse ”kiskoa kaksin käsin snapseja” eikä täyttää vatsaansa paahtoleivällä. Käytetään aikaa runsaasti, mukavaa keskustelua, laulua ja nautitaan.

Kun ravut on syöty ja laulut laulettu, on pienen jälkiruoan aika, sitten kahvit, avecit.

Näin olemme toimineet ystäviemme kesken jo vuosia, emmekä enää tahdo muuta järjestystä ymmärtääkään. Ketä ei ole tapaa kokeillut, niin ole hyvä.

Mikä parasta, aamulla helkkarin paljon helpompaa, kun myös tankkaus tapahtunut snapseja säästellen. Ruokajuomien suhteen kannatan kuitenkin moniarvoisuutta, toisille valkoviini, toisille olut ja snapsi, kolmansille vesi ja snapsi. Nämä asioita, joista ei voi kiistellä!

Menuksi ehdotan tarjottavaksi jo edellä mainittua tapenadea alkudrinkin kanssa. Sitten alkuruoaksi revittyä vihreä salaattia, tuoreita yrttejä, Deli Verden kastikkeen kanssa (ei ole mainos). Lämpimäksi ruoaksi tarjoillaan Kalapoikien voissa paistettuja ahvenfileitä ja kanttarellikastiketta ja tietenkin siikli perunoita. Jälkiruoaksi vaniljajäätelöä, vadelmia ja marenkia. (Annan Marenkileipomo, Pori)

Ja vielä. Rapuillallisen tärkeä tunnelmantekijä on musiikki. Tässä muutama toimiva soitettavaksi. Miles Davisin legendaarinen ”Kind of Blue” tai sitten John Coltranen ”Ballads” tai Bellman- kvartetti. Pääasia on, että on hyvä tunnelma.

Ja lopuksi, ei sen niin väliä. Syön kyllä ravut etu ja takaperin, kun kutsu tulee. Kiitos jo etukäteen!

Aurinkoista kesää ja kaikkea hyvää,

Antti

Tapenade

Vekkuli pikkupala Provencesta: oliivi-kapristahna, joka tarjoillaan paahdettujen patonkiviipaleiden päällä.

150 g mustia kivettömiä oliiveja

2-3 anjovisfileetä

100 g kaprista

2 rkl oliiviöljyä

1 tl sitruunamehua

mustapippuria

persiljaa

Lisää oliivit, anjovis ja kaprikset persiljan kanssa tehosekoittimeen ja anna pyöriä tasaiseksi. Lisää sekaan öljy ”nauhana” koneen koko ajan sekoittaen.  Mausta sitruunamehulla ja pippurilla. Sivele tapenade- massaa oliiviöljyssä paahdettujen leipäviipaleiden päälle. Koristele leivät persiljalla ja kapriksilla.

Rapujen keittämisestä ei voi puhua mainitsematta edesmennyttä pääkonsuli Heikki Tavelaa, joka otti itselleen positiivisen “rapupoliisin” roolin. Rapujen keitto on harras rituaali, jonka suorittamisessa ei voi olla liian tarkka.

On ainakin neljä tärkeää asiaa:

  1. Ravut ovat eläviä
  2. Suolan määrä on juuri oikea
  3. Hygieniasta pidetään kiinni
  4. Jäähdytys tapahtuu ripeästi

Rapujen keittäminen

8 hengelle

70-80 elävää rapua

12 litraa vettä

480 g karkeaa merisuolaa

7-10 sokerinpalaa

kruunutilliä

Laita kylmä vesi suureen kattilaan. Lisää runsaasti tilliä (tarkista ettei niissä ole siemeniä), suola ja sokeri. Anna veden kiehua jonkin aikaa, jotta tillin maku siirtyy liemeen.

Pese ravut juoksevassa vedessä ja kaada ne kiehuvaan veteen. Odota kunnes vesi uudelleen kiehuu ja keitä 10 minuuttia.

Nosta kattila liedeltä ja laita se jääkylmään veteen. Jos käytössä on runsaasti jäitä, käytä niitä vedessä kattilan ympärillä.

Poista tilli jäähtyneestä liemestä ja vaihda se uuteen. Ole tarkka hygienian kanssa, sormia ei tule liottaa keitinliemessä, ekä rapuja kosketella paljain käsin. Käytä puhtaita suojakäsineitä ja reikäkauhaa.

Laita ravut pienempään astiaan ja täytä se keitinliemellä. Ravut säilyvät pari päivää kylmässä.

Jaa artikkeli