Fenkolista on moneksi

Tänä kesänä on riittänyt pilvisiä ja vilpoisia kesäpäiviä selata mökillä kirjaimellisesti lukemattomia keittokirjoja, joita on tarttunut mukaan matkoilta ja tupsahdellut mielijohteesta nettikirjakaupoista tilattuna postilaatikkoon. Parin-kolmen viime vuoden aikana ilmestyneitä ruotsalaisia kesä- ja grilliruokakirjoja plärätessäni huomasin, että kyllä vain, me yhä kuljemme monissa ruokatrendeissä pari vuotta länsinaapuriamme jäljessä. Osa ruokakotkotuksista saakin olla puolestani saapumutta, mutta monet toivotan tervetulleiksi vaikka sitten viiveellä. Etenkin silloin, kun kyse on monikäyttöisistä raaka-aineista, joilla saa moniin tuttuihin juttuihin uutta makua.

Yksi ruotsalaisista muotiraaka-aineista on ollut viime vuosina fenkoli. Hienoja ruokakirjoja julkaiseva, telkustakin tuttu Paul Svensson esimerkiksi on innokas fenkolimies, näyttää laittavan anikseen ja lakritsiin vivahtavaa fenkolia (kuten lähes kaikkea muutakin, esimerkiksi raparperia) innokkaasti jopa grilliin.IMG_5272

Fenkolin grillaaminen on itseltäni vielä kokeilematta, sillä varsinainen grillimaraton saa odottaa heinäkuun loppua ja toivottavasti lämpimämpiä ulkokokkausilmoja. Sattuneista syistä alkukesällä on tullut sen sijaan laitettua ruokaa poikkeuksellisen paljonsisätiloissa. Torilta kassiin pujahtaneet fenkolit upeine varsineen ja vihreine huituloineen löysivät tiensä pojan 9-vuotissynttärivieraille mökin ruokakomeron ehdoilla tekemääni piparjuuriseen neitsytperunasalaattiin, joka sai tehdä seuraa tammella savustamalleni naudanpaistille.

Fenkoli sopii mainiosti myös pikkelöitäväksi. Perheemme kesän vakiolisukkeisiin kuuluvat ”mummonkurkut” tai ”hölskytyskurkut” saavat vaihtelua fenkolista. Sekaan sopivat ohuen ohuina siivuina hyvin myös retiisit tai hunajanauriit, joiden sesonki taitaa olla pian jo päättymässä. Kun mummonkurkkuihin laittaa fenkolia, tillin voi jättää pois. Makua sen sijaan voi vahvistaa vaikka aniksen siemenillä. Itse tosin heittäydyin tällä kertaa niin hurjaksi että jätin kurkun kokonaan pois ja korvasin sen kesäkurpitsalle, nyt kun kotimaista kesäkurpitsaa näyttää saavan napakkana ja ohuena, kiitos osin varmasti kylmän alkukesän.

Ja pikkelöintiliemen perusohjehan on vanha kunnon 1-2-3 eli yksi osa etikkaa, kaksi osaa sokeria, kolme osaa vettä. Itse heitän sekaan vielä hyppysellisen hienoa merisuolaa, toisinaan myös muutaman valkopippurin.

RESEPTIT

Fenkoli-perunasalaattikuva 2

1 kg kiinteää varhaisperunaa (esim. siikli tai annabelle)

1-2 fenkolia varsineen

pieni purkki kapriksia

sipulin vartta tai ruohosipulia

(sormi)suolaa

pippuria myllystä

Kastike:

1 ½ DL majoneesia (halutessasi kevyempää voit korvata puolet kreikkalaisella jogurtilla)

2 rkl raastettua piparjuurta

1 tl (Dijonin) sinappia

(pieni loraus hunajaa)

Keitä perunat juuri ja juuri kypsiksi. Keitinveteen tarvitaan 20 g (reilu ruokalusikallinen) merisuolaa vesilitraa kohden. Jäähdytä perunat ja leikkaa reiluiksi viipaleiksi. Leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Muista käyttää myös mahdollinen varsi sekä tillimäiset vihreät osat, joissa fenkolin maku on mainioimmillaan. Voit pehmittää fenkolia kaatamalla viipaleiden päälle kiehuvaa vettä sekä ripauksen suolaa ja pitämällä niitä siinä viitisen minuuttia. Muista lopuksi valuttaa fenkolit kunnolla ja huuhdella kylmän juoksevan veden alla, jotta niiden suutuntuma säilyy.IMG_5277

Lisää fenkoli ja valutetut kaprikset perunoiden päälle.

Sekoita kastikkeen ainekset ja käämtele perunasalaatin joukkoon. Anna vetäytyä kylmässä.

Mummon fenkolit

2 fenkolia varsineen

nippu retiisejä

1 kesäkurpitsa

Liemi:

1 dl etikkaa

2 dl hienoa sokeria

3 dl vettä

hyppysellinen hienoa merisuolaa

Sekoita liemen ainekset kulhossa niin että sokeri liukenee. Halkaise kesäkurpitsa, koverra pehmeä sisus pois ja viipaloi ohuiksi siivuiksi. Työstä myös fenkoli ja retiisit ohuiksi viipaileiksi. Nurin päin käänetty, mieluiten terävä, juustohöylä toimii mainiona mandoliinin korvikkeena. Lisää kaikki kasvikset liemeen. Sulje purkki ja hölskyttele kunnolla. Laita jääkaappiin maustumaan vähintään tunniksi.kuva 1

Jaa artikkeli