Tuotteet, jotka saavat suupielet hymyyn.

Valikoimissamme on toistakymmentä erilaista muhkeaa ja maistuvaa salaattilajiketta sekä runsas valikoima muita vihanneksia, hunajanauriista ja tankoparsasta makuminttuihin. Puutarhan tuotteita on myynnissä ruokakauppojen lisäksi myös Turun kauppatorin myyntipisteessä. Torikaupassamme sinua palvelevat aina iloiset ja kohteliaat myyjät, jotka mielellään kertovat sinulle myös kasvisten ja yrttien käytöstä ja hyödyntämisestä ruuanlaitossa.

Pieni yrttikoulu

Puutarhamme valikoimassa on kymmeniä erilaisia yrttejä. Tässä muutama esimerkki sekä vinkit yrttien hoitoon ja käyttöön.

Huolehdi yrteistämme hyvin: sijoita valoisaan paikkaan, kastele säännöllisesti ja käytä rohkeasti ja runsaasti ruoanlaitossa. Versojen leikkaaminen tuuheuttaa ja kaunistaa yrttiä. Näin saat yrteistämme iloa pitkään! Voit myös istuttaa ne vaikka puutarhaasi; useimmat niistä ovat monivuotisia!

Muista: • Säännöllinen kastelu • Valoisa kasvupaikka, ei kuitenkaan suoraan auringon paahteeseen • Lannoitus tarvittaessa Näiden ohjeiden lisäksi tarvitset myös ripauksen onnea!

Viinisuolaheinä

Miedosti suolaiselle ja happamalle maistuva yrttierikoisuus. Erittäin koristeellinen punaisten lehtisuoniensa vuoksi. Käytetään punamangoldin tapaan ruoka-annosten ja salaattien koristeluun. Kokeile myös pyöräytettynä vinegretteen.

Timjami

Timjami eli tarha-ajuruoho on monivuotinen, varpumainen yrtti. Se on yksi maailman vanhimpia mauste- ja lääkekasveja. Ruuanlaitossa käytetään usein liharuuissa, mutta se sopii mainiosti myös kalan, pastan ja keittojen makua korostamaan. Säväyttävää makua timjami antaa keitetylle riisille sekä ruuille, joita haudutetaan viinissä. Myös timjamin kukat sopivat syötäväksi.

Thai-basilika

Intiasta kotoisin oleva yksi maailman vanhimmista yrteistä. Yleisimmin sitä käytetään Thaimaassa. Lehdet ovat kirkkaan vihreät ja kestävät. Maultaan thai-basilika on makean mausteinen, muistuttaa anista ja kanelia. Koska thai-basilika kestää kuumennuksen, sitä käytetään paljon nuudelikeitoissa ja erilaisissa kookosmaitopohjaisissa kastikkeissa. Maku sopii hyvin liha- ja kanaruokiin.

Sitruunamelissa

Lehdet tuoksuvat voimakkaasti sitruunalle. Sitruunamelissa on kylmän arka, joten sitä ei saa säilyttää jääkaapissa. Sitruunamelissaa käytetään kaikkiin niihin ruokiin, joihin sitruunaakin: salaattikastikkeisiin, kala-, liha- ja kanaruokiin, majoneesiin, hedelmäsalaatteihin, jälkiruokiin, simaan, booleihin ja koristeluun. Sitruunamelissasta voi tehdä myös yrttiteetä hauduttamalla tuoreita lehtiä.

Salvia

Salvia on hyvin vanha mauste- ja lääkekasvi. Salvia on erinomainen rasvaisten ruokien mauste, koska se poistaa ruuasta rasvan maun korostaen ruuan omaa makua. Salvia tekee ihmeitä kanalle, vasikanlihalle, kaaliruuille, suolatulle kinkulle ja ankalle sekä hanhelle.

Rosmariini

Rosmariini on klassinen lampaanlihan maustaja yhdessä valkosipulin kanssa. Erityisen hyvin rosmariini sopii riista- ja perunaruokiin (rosmariinilohkoperunat) sekä erilaisiin marinadeihin. Sopivia seuralaisia rosmariinille ovat persilja, erilaiset sipulit, minttu ja kirveli. Rosmariini sopii myös makeisiin jälkiruokiin esim. hedelmäsalaatteihin tai tuoreiden mansikoiden ja jäätelön mausteeksi.

Rakuuna

Ranskalainen rakuuna on pystykasvuinen ohut ja suippolehtinen hienoarominen yrtti, joka on maultaan hienostuneempi kuin venäläinen rakuuna. Sen täyteläinen ja hienostunut maku löytyy mm. bearnaise-, hollandaise- ja tartarkastikkeista. Erityisesti rakuuna sopii kana-, kasvis-, kala- ja munaruokiin.

Piparminttu

Maku on erittäin voimakas, voimakkaampi kuin muiden minttujen. Sillä maustetaan mm. lampaanlihaa, riistaruokia sekä marinointiliemiä. Papujen, perunoiden, porkkanoiden ja herneiden keitinliemiin voi lisätä minttua. Mintuilla voi maustaa ja koristella erilaisia salaatteja, ja ne sopivat hyvin jälkiruokiin ja leivonnaisiin sekä säilöntään. Mintut käyvät myös erilaisiin juomiin.

Oregano

Oregano eli mäkimeirami on monivuotinen yrtti. Tällä pippurisen kirpeällä yrtillä on viehättävät pienet punertavat kukat. Oregano on kaikille tuttu pizzamauste, mutta sitä voidaan käyttää hyvin monipuolisesti eri ruuissa. Yleisesti sitä käytetään pasta- ja tomaattiruokiin. Myös kala-, kana- ja liharuokien mausteeksi sekä niiden kastikkeisiin.

Minttu

Vihermintulla, lajikkeista yleisimmällä, on heleänvihreät lehdet ja vaaleanvioletit kukat. Suomessa tämä monivuotinen yrtti menestyy hyvin. Raikkaana yrttinä se sopii hyvin tuoreeltaan syötäväksi ja koristeeksi. Mintulla voi maustaa salaatteja, vihanneskeittoja, porkkanaruokia, riistaa ja jälkiruokia. Minttuhyytelö kruunaa lammasruuat ja tuoreet mintunlehdet sopivat jääteehen.

Korianteri

Voimakasarominen mauste, josta voi käyttää sekä siemenet että lehdet. Venäläinen, eteläamerikkalainen ja itämainen keittiö käyttävät korianteria tuoreena. Eniten korianteria käytetään keitoissa ja muhennoksissa. Korianterin maku sopii hyvin yhteen kaalin ja punajuuren kanssa. Sitä käytetään myös chili- ja curryseoksissa.

Basilika

Basilikan suuret ja pehmeät lehdet ovat miedon makuiset. Basilika sopii erittäin hyvin tomaattiruokiin; sitä käytetään myös salaateissa, pastaruuissa, keitoissa, munaruuissa ja vihannesruuissa. Basilika sopii hyvin kalan ja vaalean lihan kuten vasikan ja kananpojan seuraksi.